In de jaren 1984 tot 1987 heeft Gerard Kuster diverse malen op vrijdag, heel vroeg in de ochtend, de sfeer van de veemarkt in Zwolle geproefd en gefotografeerd. De veemarkt was een belangrijk trefpunt voor veehandelaren en veehouders uit de wijde omgeving.
In die tijd werd de veemarkt nog bij de IJsselhallen, in de open lucht gehouden. De bedrijvigheid, de sfeer en de interactie tussen de veehandelaren waren een grote bron van inspiratie bij het fotograferen. De veehandelaren waren duidelijk herkenbaar aan hun ‘veemarkt-tenue’: lange jas en wandelstok. De veetransporteurs voerden een waar ballet op wanneer zij, aan het eind van de markt, het vee naar de wagens moesten leiden over de door stront zeer glibberig geworden bestrating.
De kunst was om tijdens het fotograferen niet op te vallen en niet te storen maar toch direct aanwezig te zijn. Het resultaat is een serie portretten van interassante personen en mooie sfeerbeelden en actiefoto’s. Door meerdere bezoeken ontstonden er goede contacten.
Het fotograferen van deze reportage gebeurde nog analoog: kleurendia’s en zwart/wit film. Om vrij te kunnen bewegen en niet gehinderd te worden door veel apparatuur, werd er slechts met één camera gewerkt. Daarbij moest er vooraf een duidelijke keuze worden gemaakt: fotograferen in kleur of zwart/wit. Er is daarom gekozen om twee verschillende boeken samen te stellen: een boek met kleurenfoto’s en een boek met zwart/wit foto’s.
Digitaal printen, het zogenaamde ‘Printing on Demand’, maakt het mogelijk om met een beperkt budget fotoboeken te maken. De kwaliteit van deze digitaal gedrukte boeken is bijzonder goed en tegenwoordig niet meer van offset kunstdruk te onderscheiden.