Veemarkt Zwolle 1984-1987

Deel 1 & Deel 2

De boeken zijn rechtstreeks te bestellen bij de printservice van Blurb.
Mijn voorraad van de boeken ” Veemarkt Zwolle deel 1 en 2 ” is  helaas uitverkocht.

VEEMARKT ZWOLLE Deel 1

Formaat 20x24cm., 92 pagina's
en meer dan 100 kleurenfoto's.

VEEMARKT ZWOLLE Deel 2

Formaat 20x24cm., 90 pagina's
en meer dan 80 zwart/wit foto's.

Wie kent Wie ?

Het zou mooi zijn als het zou lukken de namen van alle mensen bij de foto’s te achterhalen. Daarom heb ik van elk boek een aparte fotogalerie gemaakt met tekstballonnetjes bij de foto’s.
Misschien komt er ooit nog eens een volgend project met de foto’s uit deze boeken en dan maken de juiste namen bij de foto’s het geheel helemaal compleet. Dus mijn verzoek: Als u mensen op de foto’s kent, kunt u mij dan een e-mail sturen waarin u aangeeft: uit welk boek, bij welke tekstballon de persoon hoort. Graag, indien mogelijk, de naam, beroep en (toenmalige) woonplaats van de persoon. Bijvoorbeeld: Boek 2 zwartwit. pagina 44 C: Henk Bosch, veehandelaar uit Gramsbergen. Ik hoop dat we nog veel namen kunnen achterhalen. Ik zal de galeries regelmatig updaten met de verkregen namen. Alvast hartelijk dank, Gerard Kuster

Genomineerd voor Overijssels Boek van het Jaar 2013

Expositie in het Historische Centrum Overijssel, Zwolle

Foto expositie Veemarkt Zwolle.
10-10-2014 tot 28-11-2014
Lange tijd was de veemarkt een begrip in en ver buiten Zwolle. Voor veel Zwollenaren roepen deze foto’s herinneringen op aan de sfeer, de geur en het geluid van de veemarkt.
“Op de markt gien druppel, aj wult andeln muj de kop d’r biej holn”
“Als ik nog één dubbeltje van de prijs afdoe, krijg je het dier voor niks”
“Nooit het touw een slag om de hand”
“PASTEROP!! riep je als je met twee of drie koeien tegelijk kwam aanlopen”.
“HOU EM!! als er een losbrak”.
“HASSA!! als er een niet wilde doorlopen”.

Meer over de boeken en de foto's

In de jaren 1984 tot 1987 heeft Gerard Kuster diverse malen op vrijdag, heel vroeg in de ochtend, de sfeer van de veemarkt in Zwolle geproefd en gefotografeerd. De veemarkt was een belangrijk trefpunt voor veehandelaren en veehouders uit de wijde omgeving.

In die tijd werd de veemarkt nog bij de IJsselhallen, in de open lucht gehouden. De bedrijvigheid, de sfeer en de interactie tussen de veehandelaren waren een grote bron van inspiratie bij het fotograferen. De veehandelaren waren duidelijk herkenbaar aan hun ‘veemarkt-tenue’: lange jas en wandelstok. De veetransporteurs voerden een waar ballet op wanneer zij, aan het eind van de markt, het vee naar de wagens moesten leiden over de door stront zeer glibberig geworden bestrating.

De kunst was om tijdens het fotograferen niet op te vallen en niet te storen maar toch direct aanwezig te zijn. Het resultaat is een serie portretten van interassante personen en mooie sfeerbeelden en actiefoto’s. Door meerdere bezoeken ontstonden er goede contacten.

Het fotograferen van deze reportage gebeurde nog analoog: kleurendia’s en zwart/wit film. Om vrij te kunnen bewegen en niet gehinderd te worden door veel apparatuur, werd er slechts met één camera gewerkt. Daarbij moest er vooraf een duidelijke keuze worden gemaakt: fotograferen in kleur of zwart/wit. Er is daarom gekozen om twee verschillende boeken samen te stellen: een boek met kleurenfoto’s en een boek met zwart/wit foto’s.

Digitaal printen, het zogenaamde ‘Printing on Demand’, maakt het mogelijk om met een beperkt budget fotoboeken te maken. De kwaliteit van deze digitaal gedrukte boeken is bijzonder goed en tegenwoordig niet meer van offset kunstdruk te onderscheiden.

Over de samensteller, fotograaf

Gerard Kuster (Enschede 1949).

Gerard was ooit werktuigbouwkundige en was enige tijd werkzaam in Nigeria als SNV-vrijwilliger (Stichting Nederlandse Vrijwilligers). Gedreven door zijn creativiteit besloot hij, toen 27 jaar oud, naar de kunstacademie te gaan, waar hij in 1981 afstudeerde. Na zijn afstuderen woonde Gerard enkele jaren in Zwolle.

Gerard is als fotograaf een echte documentaire-maker, is docent fotografie en heeft zich in zijn werk gespecialiseerd in landschap, architectuur en panorama’s (180 graden panorama’s voor print en interactieve 360 graden VR fullscreen panorama’s).

Naast opdrachtfotografie maakt Gerard eigen fotoseries, sociaal-documentair, waarin de mens centraal staat. De reportage over de Zwolse veemarkt is hiervan een prachtig voorbeeld.

Boeken bestellen bij Blurb

Elk boek wordt bij bestelling apart geprint  ‘printing on demand’.

Ter informatie: Blurb geeft regelmatig behoorlijke kortingen bij het bestellen van een boek:  Blurb

Directe link naar de boeken ‘Veemarkt Zwolle’: 

Boek Veemarkt Zwolle 1984-1987: Deel 1

Boek Veemarkt Zwolle 1984-1987: Deel 2

Als het bestellen bij Blurb niet lukt kan ik u misschien helpen. Stuur dan een email met uw gegevens naar info@gerardkuster.nl