Het eiland TIENGEMETEN toen

Uniek fotoboek over oud Tiengemeten

Totaalprijs € 19,95

Dit boek is op voorraad en kan direct geleverd worden.

Gratis verzenden binnen Nederland

Niet tevreden? U mag het boek, in de originele verpakking, binnen 14 dagen terugsturen en u krijgt het geld terug. Klik hier voor de voorwaarden.

boek Tiengemeten

Het boek is uitgevoerd in hardcover, formaat 20×25 cm., 136 pagina’s en meer dan 100 fullcolour foto’s van het eiland in de periode 1980 -1981.

De foto’s laten het landschap zien zoals het toen was. Een bijzonder cultuurlandschap met de mensen die daarbij hoorden: boeren, bewoners, de veerman.

Fragmenten uit interviews met twee bewoners van Tiengemeten uit die periode versterken het tijdsbeeld.

Tiengemeten zoals het toen was bestaat niet meer. Het eiland is omgevormd tot natuurgebied en in 2006 heeft het laatste agrarische bedrijf het eiland definitief verlaten.

Meer over het boek

Het boek ‘Het eiland TIENGEMETEN toen’ is een fotografisch en historisch document van nog niet eerder gepubliceerde foto’s over het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Het laat een periode zien uit de geschiedenis van Tiengemeten in 1980/1981 als agrarisch cultuureiland. Een cultuurlandschap zoals het tot 2005 is geweest vóór de transformatie van Tiengemeten tot natuureiland als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een tijdsbeeld samengevat in beeld en tekst door documentair fotograaf Gerard Kuster in samenwerking met Astrid Kuster-Bellmann. Cineaste Digna Sinke schreef een pakkend voorwoord. Het boek eindigt met enkele nieuwe beelden van het huidige Tiengemeten.

Het eiland Tiengemeten, in het Haringvliet, kent een bijzondere geschiedenis.
Op 10 mei 2007 is dit eiland door Natuurmonumenten officieel geopend als natuureiland en het hele jaar opengesteld voor bezoekers. Vóór die tijd was Tiengemeten een cultuureiland met vruchtbare akkers en inkomstenbron voor vele generaties boerengezinnen. In 2006 heeft het laatste agrarische bedrijf het eiland definitief verlaten. Het eiland, zoals het toen was, bestaat niet meer.

In de jaren 1980/1981 maakte Gerard Kuster, als student fotografie aan de kunstacademie in Breda, een documentaire over Tiengemeten. In die periode speelde het plan om het eiland te gebruiken als stortplaats voor baggerslib uit de Rotterdamse havens. De beelden uit de documentaire zijn, buiten de kunstacademie, nooit gepubliceerd. Het eiland Tiengemeten is Gerard en Astrid Kuster altijd blijven fascineren. Nu 30 jaar later, was de omvorming van Tiengemeten tot natuureiland aanleiding om de analoge dia’s te digitaliseren. Deze beelden zijn in dit boek samengevoegd als historisch document.

De foto’s laten een tijdsbeeld zien van het leven en werken op het eiland zoals het echt was. Het cultuurlandschap in subtiele kleurschakeringen, de bomenrij midden over het eiland en de dijk als een kaarsrechte lijn aan de horizon. Een landschap zoals het tot vóór de transformatie is geweest. Karakteristieke fragmenten uit interviews met voormalige bewoners van het eiland zijn speels in het boek verwerkt en versterken het sfeerbeeld en tijdsbeeld van Tiengemeten toen. In 2010 heeft Gerard Kuster opnieuw op het eiland gefotografeerd. Het boek eindigt dan ook met enkele beelden van het nieuwe, huidige Tiengemeten.

Cineaste Digna Sinke legde de omvorming van Tiengemeten naar natuureiland op film vast. Zij zegt onder meer in haar voorwoord: ‘De foto’s van Gerard Kuster laten het landschap zien zoals het was. Met de mensen die daarbij hoorden: boeren, bewoners, de veerman. Gerard en Astrid Kuster kennen het eiland uit een tijd dat ik het alleen in de verte zag liggen.
O, was ik er maar geweest.Toen’.

Dit fotoboek ‘het eiland Tiengemeten toen’ zal de herinnering aan een periode uit de geschiedenis van Tiengemeten als cultuureiland levendig houden. Een ode aan de voormalige bewoners en alle betrokkenen van het eiland Tiengemeten, toen.

Het boek is op duurzame wijze gedrukt, namelijk waterloos offset met inkt op plantaardige basis. Naast de sterk verminderde milieubelasting levert deze techniek, in vergelijk met conventioneel offset, een betere detaillering en een aanmerkelijk grotere kleurkracht.

Over de samenstellers

Gerard Kuster (Enschede,1949)
Gerard was ooit werktuigbouwkundige en was enige tijd werkzaam in Nigeria als SNV-vrijwilliger (Stichting Nederlandse Vrijwilligers). Gedreven door zijn creativiteit besloot hij, toen 27 jaar oud, naar de kunstacademie te gaan, waar hij in 1981 afstudeerde met de documentaire over Tiengemeten.
Gerard is als fotograaf een echte documentaire-maker. Hij is aangesloten bij de beroepsvereniging van fotografen GKf, is docent fotografie en heeft zich in zijn werk gespecialiseerd in landschap, architectuur en panorama’s (180 graden panorama’s voor print en interactieve 360 graden VR fullscreen panorama’s). Naast opdrachtfotografie maakt Gerard eigen fotoseries, sociaal-documentair, waarin de mens centraal staat.

Astrid Kuster-Bellmann (Leipzig,1955)
Astrid heeft een eigen beroepspraktijk als oefentherapeut. Zij komt uit een artistiek milieu en is altijd al nauw betrokken bij de fotografische projecten van Gerard. Ook na 1981 is zij de ontwikkelingen rondom het eiland met belangstelling blijven volgen. Astrid leverde een belangrijke bijdrage aan de teksten en achtergrondinformatie, het leggen en onderhouden van de contacten en zij was klankbord bij het samenstellen van dit boek.

Bestelformulier boek

( * = verplicht veld )
Na invulling ontvangt u informatie over de betaling en de verzending van het boek. Deze informatie wordt ook naar uw e-mail adres gestuurd.

    Heeft u problemen met het verzenden van dit formulier, stuur dan een email met uw gegevens naar info@gerardkuster.nl