Het boek ‘Het eiland TIENGEMETEN toen’ is een fotografisch en historisch document van nog niet eerder gepubliceerde foto’s over het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Het laat een periode zien uit de geschiedenis van Tiengemeten in 1980/1981 als agrarisch cultuureiland. Een cultuurlandschap zoals het tot 2005 is geweest vóór de transformatie van Tiengemeten tot natuureiland als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een tijdsbeeld samengevat in beeld en tekst door documentair fotograaf Gerard Kuster in samenwerking met Astrid Kuster-Bellmann. Cineaste Digna Sinke schreef een pakkend voorwoord. Het boek eindigt met enkele nieuwe beelden van het huidige Tiengemeten.
Het eiland Tiengemeten, in het Haringvliet, kent een bijzondere geschiedenis.
Op 10 mei 2007 is dit eiland door Natuurmonumenten officieel geopend als natuureiland en het hele jaar opengesteld voor bezoekers. Vóór die tijd was Tiengemeten een cultuureiland met vruchtbare akkers en inkomstenbron voor vele generaties boerengezinnen. In 2006 heeft het laatste agrarische bedrijf het eiland definitief verlaten. Het eiland, zoals het toen was, bestaat niet meer.
In de jaren 1980/1981 maakte Gerard Kuster, als student fotografie aan de kunstacademie in Breda, een documentaire over Tiengemeten. In die periode speelde het plan om het eiland te gebruiken als stortplaats voor baggerslib uit de Rotterdamse havens. De beelden uit de documentaire zijn, buiten de kunstacademie, nooit gepubliceerd.
Het eiland Tiengemeten is Gerard en Astrid Kuster altijd blijven fascineren. Nu 30 jaar later, was de omvorming van Tiengemeten tot natuureiland aanleiding om de analoge dia’s te digitaliseren. Deze beelden zijn in dit boek samengevoegd als historisch document.
De foto’s laten een tijdsbeeld zien van het leven en werken op het eiland zoals het echt was. Het cultuurlandschap in subtiele kleurschakeringen, de bomenrij midden over het eiland en de dijk als een kaarsrechte lijn aan de horizon. Een landschap zoals het tot vóór de transformatie is geweest.
Karakteristieke fragmenten uit interviews met voormalige bewoners van het eiland zijn speels in het boek verwerkt en versterken het sfeerbeeld en tijdsbeeld van Tiengemeten toen. In 2010 heeft Gerard Kuster opnieuw op het eiland gefotografeerd. Het boek eindigt dan ook met enkele beelden van het nieuwe, huidige Tiengemeten.
Cineaste Digna Sinke legde de omvorming van Tiengemeten naar natuureiland op film vast. Zij zegt onder meer in haar voorwoord:
‘De foto’s van Gerard Kuster laten het landschap zien zoals het was. Met de mensen die daarbij hoorden: boeren, bewoners, de veerman. Gerard en Astrid Kuster kennen het eiland uit een tijd dat ik het alleen in de verte zag liggen.
O, was ik er maar geweest.Toen’.
Dit fotoboek ‘het eiland Tiengemeten toen’ zal de herinnering aan een periode uit de geschiedenis van Tiengemeten als cultuureiland levendig houden.
Een ode aan de voormalige bewoners en alle betrokkenen van het eiland Tiengemeten, toen.
Het boek is op duurzame wijze gedrukt, namelijk waterloos offset met inkt op plantaardige basis. Naast de sterk verminderde milieubelasting levert deze techniek, in vergelijk met conventioneel offset, een betere detaillering en een aanmerkelijk grotere kleurkracht.